Webnieuws Wichelen

Tuesday, 31 Mar 2020

Update20:58

You are here: Actualiteit Algemeen nieuws Sp.a start zelf bouw kinderopvang
02
Jul
2011

Sp.a start zelf bouw kinderopvang

Read more...Wichelen - Enkele militanten van sp.a Wichelen hebben bij de start van de grote vakantie de symbolische eerste steen gelegd van een gemeentelijke kinderopvang aan het Oud Dorp in Wichelen. Daarmee hekelen ze het uitblijven van beloofde gemeentelijke kinderopvang.


"We kunnen voor het opvangen van kinderen niet enkel rekenen op privé-initiatieven want zo kunnen we geen opvangplaatsen garanderen en is er geen invloed mogelijk op het prijzenbeleid", vertelt Wichelse sp.a-voorzitter Rudy Lemmens. "Binnen een paar jaar zal er plaats te weinig zijn in het onderwijs, maar al die kinderen moeten wel eerst de opvangleeftijd passeren. Vandaag zijn er in Wichelen maar 31 opvangplaatsen per 100 kinderen tussen 0 en 3. Daarom moeten we nu investeren want anders is de achterstand niet meer in te halen", vult Marnix Bontinck aan. Om dat in de verf te zetten, werden kinderen met speelgoed en een rode baksteen aangesleept naar het perceeltje aan de parking schuin tegenover het voormalig gemeentehuis op het Oud Dorp. "Op deze plek beloofde de gemeente tijdens de vorige legislatuur een gloednieuwe kinderopvang in te richten. De twee verkommerde huisjes werden inmiddels afgebroken, maar voorlopig groeit hier alleen gras," klink het. Ondanks het feit dat de opstart van een gemeentelijke kinderopvang één van de droomprojecten was van wijlen Herman Venneman, gewezen OCMW-voorzitter, en een van de speerpunten in het partijprogramma van meerderheidspartij SAMEN blijken alle plannen zich in de koelkast te bevinden.
"De plannen voor de kinderopvang dateren eigenlijk niet van deze legislatuur en werden in de koelkast gestoken", geeft schepen van jeugd Yvan De Coninck toe. "Er werden destijds op die plaats inderdaad wel twee woningen afgebroken zodat er plaats zou zijn voor een gemeentelijke kinderopvang, maar uit een onderzoek een aantal jaren terug bij de bevolking bleek dat er geen vraag was naar een gemeentelijke opvang. We hebben voorlopig dus geen intentie om dergelijke dienstverlening aan te bieden", besluit de schepen. “Een gemiste kans, want nu is de nood wel groot. Jammer dat ons liberaal bestuur zich verschuilt achter een studie die jaren oud is om alles aan de privé over te laten,” aldus sp.a.