Webnieuws Wichelen

Saturday, 19 Sep 2020

Update20:58

You are here: Actualiteit Algemeen nieuws Serskamp heeft eigen weerstation
06
Feb
2011

Serskamp heeft eigen weerstation

Read more...Serskamp - Dankzij Yves Crombeen beschikt ook de Rozenstreek over een eigen weerstation. Wie wil weten of de temperaturen extreem zijn, de regenval abnormaal of de windkracht behoorlijk, kan dat voortaan allemaal bekijken op de website van het Serskampse weerstation dat opgesteld werd op de top van de Galgenberg. Reden genoeg om de bezieler achter dat initiatief eens aan de tand te voelen.Reeds op jonge leeftijd was Yves Crombeen (34) al gefascineerd door het weer. “Hoe je het nu draait of keert, je komt elke dag in aanraking met het weer. Het kan van je dag een succes maken of volledig in het water doen vallen. Zo bijzonder vind ik mijn interesse voor het weer dus eigenlijk niet,” vertelt de man die beroepshalve aan de slag is bij hartslagmeterbedrijf Polar Electro in Dendermonde.
Read more...Wat wel bijzonder is, is de intensiteit waarmee de man zich het laatste jaar in het weer verdiepte via een studie van de meteorologie. Daardoor weet Yves nu antwoorden op banale vragen als 'Waarom regent het nu?', 'Waarom onweert het?', 'Hoe komt het dat de wind plots draait?' en 'Waarom kwam de weersverwachting niet uit?'. Een volgende stap drong zich dan ook op en daarom begon de man zelf aan zijn woonplaats in de Galgenberg in Serskamp metingen te doen van het weer. “Met een hobbytoestel meet ik onder andere temperatuur, wind, windrichting en regenhoeveelheid. Die gegevens belanden vervolgens draadloos op mijn computer en omdat het nogal gek zou zijn die gegevens voor mij alleen te houden, plaats ik die allemaal op mijn website.”
Die site bevat daardoor een schat aan informatie over de Rozenstreek. “Ik hoop dat de talrijke boomkwekerijen en de land- en tuinbouwers er iets aan hebben, want voor hun is het weer natuurlijk erg belangrijk,” vertelt Yves, maar ook voor de brandweer kan de informatie van grote waarde zijn. "Eind januari hadden we nog te maken met een aantal lichte overstromingen. Er viel toen 24,8 liter water per vierkante meter op 24 uur tijd in het stroomgebied van de Molenbeek. Best wel interessante informatie voor de hulpdiensten.”
Wie graag wil weten welk weer het de komende dagen zal worden in onze streek kan eveneens op de site terecht. “Die info is echter niet van mezelf, maar gebruik ik van andere bronnen, net zoals ik ook verwijs naar de website Buienradar.” Binnenkort plant de weerkenner ook nog de integratie van 'live' camerabeelden uit Serskamp op zijn site zodat iedereen in ‘real time’ kan zien welk weer het is. De website van het weerstation is te vinden op www.weerstationserskamp.be.