Webnieuws Wichelen

Sunday, 7 Mar 2021

Update20:58

You are here: Actualiteit Algemeen nieuws Gunstig advies voor bescherming pastorieên
21
May
2007

Gunstig advies voor bescherming pastorieên

Schellebelle/Serskamp/Wichelen - Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de bescherming tot monument van de pastorieën en de bijhorende tuinen van Sint Gertrudis Wichelen, Sint Jansonthoofding Schellebelle en Sint Denijs Serskamp. Dat is nog een gevolg van een reeks beschermingsdossiers rond pastorieën die indertijd in gang zijn gezet door toenmalig Vlaams minister Paul Van Grembergen.

De drie pastorieën van groot Wichelen worden voorgedragen als monument wegens hun historische en sociaal-culturele waarde. Hun historische waarde betreft hun typologisch bouwprogramma als pastorie. Hun architectuur-historische waarde ligt in de getuigenis van de evolutiegeschiedenis van het wonen, meer bepaald van personen die een gezag vertegenwoordigen, in dit geval het kerkelijk gezag. De sociaal-culturele waarde ligt in de betekenis van pastoor en religieus leven in het lokaal leven en het belang dat het kerkelijk gezag hechtte aan hun daadwerkelijke aanwezigheid in alle dorpen.
Als Vlaams minister Dirk Van Mechelen overgaat tot de klassering van de pastorieën zullen alle renovatiekosten mee gedragen worden door de Vlaamse overheid en de provincie. De verdeling is als volgt: provincie 60%, provinciebestuur 20%, kerkbestuur 10% en gemeentebestuur 10%. Uit de ervaring blijkt dat de 10% van het kerkbestuur ook gedragen wordt door de gemeente. (JVB)