Webnieuws Wichelen

Friday, 27 Nov 2020

Update20:58

You are here: Actualiteit Algemeen nieuws CD&V doorbrak Cordon Sanitaire
18
May
2007

CD&V doorbrak Cordon Sanitaire

Wichelen - "Tijdens de laatste gemeenteraad bleek eens te meer dat CD&V-NV-A en Vlaams Belang in Wichelen onder één hoedje spelen en blijkbaar voorakkoorden hebben." aldus Yvan De Coninck in naam van SAMEN. Hij verwijst hiervoor naar het stemgedrag van Vlaams Belang tijdens de laatste gemeenteraad. De nipte meerderheid SAMEN-Sp.a raakte tijdens deze gemeenteraad in de problemen door de afwezigheid van burgemeester Werner Van Der Eecken wegens ziekte. De meerderheid had 10 stemmen tegen 10 stemmen bij de oppositie van CD&V en VB.


Bij de eerste stemming voor de vertegenwoordiger in de algemene vergadering FINIWO had Kenneth Taylor (SAMEN) 10 stemmen, Dolf Lammens (CD&V) behaalde eveneens 10 stemmen. Voor alle verdere stemmingen bleek de oppositie één blok te vormen. CD&V-NVA  haalde zo, met de medewerking van het Vlaams Belang,  enkele vertegenwoordigers binnen.
"Deze samenwerking was zeer opvallend, vooral omdat de oppositie geen mondelinge voordrachten vóór de stemming deed." stelt SAMEN. "Dat Vlaams Belang op voorhand wist voor wie gestemd diende te  worden, bewijst dat er vooraf afspraken werden gemaakt."
"Wij hebben het cordon niet doorbroken." reageert Luc Van Herreweghe (CD&V), die toegeeft dat CD&V zelf verbaasd was met het gelijkaardig stemgedrag van Vlaams Belang. "Wij hebben de zitting geschorst om onze strategie bij te sturen, van voorafgemaakte afspraken kan dus geen sprake zijn. Het publiek kan bovendien getuigen dat wij niet hebben overlegd met het VB tijdens of na deze schorsing." Van Herreweghe gaat er van uit dat Vlaams Belang net als CD&V begrepen had dat de enige mogelijkheid om mandaten van de meerderheid af te snoepen er uit bestond te stemmen op de jongste kandidaten. Dit verklaart echter de spielereien niet waarbij de oppositie eensgezind 10 stemmen aan schepen Segers en aan burgemeester Van der Eecken gaf. "Dat is inderdaad vreemd, maar wij hebben geen afspraken gemaakt met Vlaams Belang." herhaalt Van Herreweghe.